2009. július 31., péntek

Régi anyagok új szerepben

Old materials in new role


Habitania


vt wonen


vt wonen

A régi tárgyaknak, holmiknak megvan a maguk egyedi varázsa, hangulata. Igaz ez a régi épületekből megmentett, "bontott" anyagokra is. Alkalmazásukkal mélységet, egy újabb dimenziót: az időt, történelmet adhatunk a megszokott lakberendezési sémákhoz.
Érdemes megpróbálni bolhapiacokon "összevadászni" régi csempéket, fürdőszobánkat, konyhánkat, teraszunk falát (grillsütő melletti falfelületnél igen praktikus) burkolhatjuk vele, de akár a nappalinkban is jól mutat különleges képnek elrendezve, keretezve.
Hulladék deszkákból, bontott faanyagból készít bútorokat, egyéb berendezési tárgyakat Piet Hein Eek holland tervező. Magunk is készíthetünk padot, kisasztalt lakásba és kertbe egyaránt hasonló idő koptatta deszkákból. Nem kell tökéletesnek lennie, sőt! Pont hibái teszik vidámmá alkotásunkat.
Még valami, ami miatt érdemes alkalmaznunk régi, bontott építőanyagokat. A tudat, hogy valamit megmentettünk a régmúltból, a pusztulástól, jó érzéssel tölt el, valamint az újrahasznosítással a környezetünket is védjük. Manapság ez nem is olyan elhanyagolható szempont...

8 megjegyzés:

  1. Hasonlóan gondolkodunk a régmúlt tárgyakról, anyagokról, egy kicsit "őrzik az időt"... :)

    VálaszTörlés
  2. Jó érzés, hogy mások is ilyen véleményen vannak. Néha nagyon elkeserítő, hogy csak a pénz, a hivalkodó külsőségek számítanak. Pedig egyedit, személyeset csak úgy lehet alkotni, ha egyéniséggel rendelkező tárgyakkal rendezzük be a lakásunkat. Ez lehet régi, lehet modern, de semmiképp sem kommersz!!! Sokszor érzem, hogy szélmalomharcot vívok...

    VálaszTörlés
  3. Egyéni lakása csak egyéniségeknek lehet, és valljuk be, ebben az uniformizált világban, egyéniségekből nincs túlkínálat...

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ott kezdődik a dolog, hogy sokan önmagukat sem ismerik, vagy félnek kilógni a sorból. Pedig a lakás az a hely, amit magunknak rendezünk be. Nem a katalógusokhoz, trendekhez vagy a szomszéd véleményéhez kell igazodni, hanem saját igényeinkhez, személyiségünkhöz. Ehhez nem is kell sok, csak önmagunkhoz őszintének lenni.

    VálaszTörlés
  5. Na azért az sem kis feladat, mármint, önmagunkhoz őszintének lenni... :)

    VálaszTörlés
  6. Igazad van Szera, tényleg nem is olyan egyszerű, de talán mégis érdemes megpróbálni...

    VálaszTörlés
  7. Jaj, ezek a képek! Nagyon bizsergető számomra! El is mentettem őket :-) Nagy szerelmem nekem is ez a téma/látvány!hozzáállás!

    VálaszTörlés
  8. Köszi, Feketeribizli! Még egy ember, aki nem úgy néz rám, mint egy marslakóra...

    VálaszTörlés